lørdag den 29. marts 2008

Almindelige hvedebrød


Standardbrødet der kan bruges til det hele: Morgenmad, til suppen og til pizzabund. Her bruger jeg durum mel, men man kan bruge næsten hvad som helst i stedet for: Spelt, rugmel, grahamsmel eller hvad der nu er i skabet. Man kan osse bare nøjes med almindeligt hvedemel hele vejen i gennem. Hvis du ikke har surdej, så brug dobbelt så meget gær. Det vigtigste er at brødet får tid, tid og atter tid. Og så skal dejen havde den rigtige konsistens inden den sættes til langtidshævning.




Min opskrift lyder sådan her i cirkaangivelser:

250 gram durum eller anden sjov mel
750 gram almindelig hvedemel
10 gram gær
En spiseskefuld surdej
30 gram salt

Dejen skal ikke æltes men røres med en ske. Den skal været ret våd, men ikke så våd at den flyder ud. Den skal kunne holde en lille rund bue i skålen. Ælt så længe du gider, men mindst til dejen har en glat overflade.

Dejen sættes natten over i køleskabet eller et andet køligt sted. Dæk skålen med et vådt viskestykke eller en plasticpose. Natten over og gerne 24 timer. Undervejs kan man jo nappe en klat til en pizza, hvis man bliver sulten.


Hæld dejen ud på pladen i to små, et kæmpebrød eller boller. Lad dem stå og hæve et par timer på pladen. Mindst til dejen har stuetemperatur. Læg et vådt viskestykke over imens, så dejen ikke tører ud.



Giv brødene ti minutter for fuld skrald i ovenen, - så meget den kan trække. Hvis man smider en kop vand ind i bunden af ovnen, får brødene i flot overflade. Luk døren til ovnen hurtigt. Det er meningen at brødene skal have en tur i sauna. Efter ti minutter skrues ned til 175 grader og brødene skal have yderligere 20 - 40 minutter afhængigt af størrelse. Du kan se på dem, hvornår de er færdige.



Lykkes det, har du været ved bageren for sidste gang.

Ingen kommentarer: