søndag den 8. februar 2015

Mormormad: Forloren Hare

Forloren Hare

Det bliver virkelig eksotisk, når vi går på opdagelse i Frøken Jensens Kogebog og gammeldanskernes nationalretter. Ikke nogen nydelse for øjet, men det smager af Jylland og mormor.

 

Når man tænker på, hvor mange harer der hopper rundt udenfor mit køkkenvindue, er det mærkeligt, at hare ikke er en almindelig ret på det traditionelle danske menukort. Men næ nej, vi foretrækker forloren hare. En gang billig fars tilberedt som vildt.

Nå, det kan man så undre sig over. Selv retten er trods alt værd at lave, og giver mindelser om jysk kromad og sommerferier på landet i 70erne. Det er jo også en kvalitet.

Min variant herunder henter inspiration fra svigermor og forskellige kogebøger , men primært bygger den på Frøkens Jensens opskrift.
Her er nok til 4 - 6 personer.

Ingredienser

500 gram hakket svin
500  gram hakket ko
3 teskefulde salt
2 æg
1 - 2 løg
1 deciliter rasp
3 deciliter fløde eller mælk
Et par enebær
Frisk timian
Peber
3 deciliter mælk
7 deciliter bouillon - to terninger
Bacon
Et lauerbærblad
Smør til opbagning og blåskimmelost


 

  

 

 

 

 

 

Farsen

Det hele æltes sammen. Kød, æg, fløde krydderrier og raspen. Løget kan man snitte fint eller rive på et rivejern alt efter smag. Konsistensen skal være, så man kan lave et farsbrød, der kan stå selv. Det nemmeste er at smøge ærmerne op og ælte med fingrene. Ifølge Prins Henrik skulle det være noget hen ad en erotisk oplevelse, men det synes jeg nu ikke helt jeg fornemmer. Lad farsen hvile et stykke tid, inden den formes og lægges i fadet.

Bacon

Når farsen har hvilet i mindst en halt time skal den formes til en franskbrødsagtig figur og dækkes med bacon. Vi er begyndt at købe bacon hos vores lokale slagter i Bjerreby. Det er så uendeligt meget bedre en slagteriernes vand- og fedtfyldte vaccumbacon. Hos vores slagter på landet er det faktisk også billigere, meget billigere. Det er det nok ikke inde i byerne, men prøv alligevel.


















Baconen skal selvfølgelig skæres ultratyndt, og så skal haren dækkes helt til med med bacon. Hvis man virkelig har talent og tålmodighed, kan man flette baconen hen over haren. Min ser sådan ud:

















Sovs

Nu smides haren i ovnen ved 220 grader, hvor den skal stå i 20 minutter. Imens gør man første etape af sovsen klar. De syv deciliter bouillon blandes med tre deciliter mælk. Når haren har fået tyve minutter skrues ovnen ned til 160 grader og sovsen hældes i fadet ved siden af haren sammen med et lauerbærblad. Nu skal haren have cirka 40 minutter endnu.


 

 

 

 

 

 

 

Kartoflerne

Vi tager lige kartofler for dummies. Der er nemlig en del unge, der ikke spiser denne grøntsag så tit. De skal skrælles eller pilles, men kan også spises med skræl, hvis man vasker jorden grundigt af. Når de er klar, skal de koge i cirka 20 minutter, om sommeren lidt kortere. Stik i dem med en kødnål, så kan du mærke når de er kogt.

Hvis du skræller dem, passer det med at  kartoflerne er kogt, når haren er færdigstegt og du har lavet sovsen.



 

 

 

 

 

 

Sovsen

Så mens kartoflerne koger færdig, laver du en opbagning af smør og mel og bruger den væske af mælk og bouillon, der har ligget ved haren til at lave sovs af. Det er ikke en gudesovs, men Frøken Jensen har et trick, der er værd at stjæle osse til andre retter. Smid en klup blåskimmelost i gryden og vupti, så smager det af en million, - eller i hvert fald meget bedre.



 

Tyttebær

For pakke haren ind, som noget den absolut ikke er, nemlig en hare, giver man den lige en gang tyttebærsyltetøj eller ribsgele. Så anes  det lidt som vildt. Næste gang prøver vi vist med en ægte hare, for det ser sku sådan lidt Ikea-agtigt ud, selvom det smager godt.





Ingen kommentarer: